Hotspot Ayarları 

 

Önemli Not

Hotspot Modülü için FortiOS 5.6.0 ve üzeri FortiGate Firmware versiyonu önerilmektedir.

Hotspot Ayarlarını yapmadan önce lütfen Fortigate cihazınızın ekli olduğundan ve Api ayarlarını yapmış olduğunuzdan emin olunuz. Bu adımlar eksik ise Cihaz ekleme ve Api Bağlantısı dokümanlarını inceleyebilirsiniz.

Hotspot Modülünde, açılabilecek olan kullanıcı hesaplarının sayısı kullanılan FortiGate cihazınızın modeli ve performans değerleriyle sınırlıdır.

FortiLogger Hotspot Modülünü aktif hale getirmek için FortiLogger üzerinde Hotspot Ayarlarını ve FortiGate cihazınızda gerekli ayarları tamamlamanız gerekmektedir.

FortiLogger Hotspot modülü FortiGate ile entegre çalışmaktadır. Acces Point tarafında marka bağımsızdır.

FortiLogger Hotspot modülü, Fortigate'in External Captive Portal yöntemi üzerinden çalışmaktadır. Radius Server desteklenmemektedir.

Hotspot ayarlarına başlamadan önce Fortigate üzerinde bir Interface'i Hotspot için ayırıp, üzerinden internet erişimi sağlıyor olabilmeniz gerekmektedir.

1 - Cihaz ve Grup Ayarları

FortiLogger Hotspot Modülü aynı anda birden fazla FortiGate cihazı ile çalışabilmektedir. Kayıtlı cihazlarınız için Hotspot entegrasyonu aşağıdaki şekilde yapılabilir:

1. Cihazınızı seçiniz.
2. Seçtiğiniz cihaz için daha sonra kullanmak üzere Doğrulama Portalı linki oluşacaktır.
3. FortiGate arayüzünde tanımlayacağınız hotspot kullanıcı grup adını giriniz. Örnek Görsel
4. Grup türünü Misafir (Guest) olarak tanımlayınız.
Yeni Hotspot Grubu Ekle butonunu birden fazla gruba ihtiyaç duyduğunuzda kullanabilirsiniz.
5. Başarılı giriş işlemi sonrası yönlendirilecek web sitesini girebilirsiniz. Bu alana bilgi girmek zorunlu değildir.
6. Misafir Grup Sonlanma süresini tanımlayınız. Bu süre, açılacak kullanıcıların aktif olacağı zaman aralığını belirtmektedir. Bu süre sonunda kullanıcının oturumu otomatik olarak düşürülecektir.


Yukarıdaki işlemleri tamamladıktan sonra artık Fortigate tarafındaki işlemlere başlayabilirsiniz. Kullandığınız AP cihazı FortiAccesPoint ise FortiAP dokümanını, farklı marka Acces Point kullanıyorsanız Diğer Ap dokümanlarını aşağıdaki bağlantılardan inceleyebilirsiniz. İkinci adımdan sonraki aşamalar oturum açma yöntemleri ve Hotspot ekranı için özelleştirmeler hakkında bilgiler içermektir.

FortiAP Hotspot Konfigürasyonu
Diğer Marka AP Konfigürasyon

2 - Doğrulama Sayfası Ayarları

Hotspot doğrulama sayfasında firma logunuzu ekleyebilir, karşılama, açıklama, sözleşme metinleri gibi alanları "TR" ve "EN" olarak ayarlayabilirsiniz.

1. Firma logunuzu 3 mb ve altında olacak şekilde PNG formatında oluşturup seçiniz.
2. Hotspot sayfasının hangi dilde açılacağını Tercih edilen dil bölümünden seçiniz.
3. Karşılama Metni, Açıklama Başlığı, Açıklama Metni ve Sözleşme metni alanlarını "TR" ve "EN" olarak doldurunuz. Bu alanlar boş bırakıldığında hotspot kullanıcılarına varsayılan karşılama metinleri gösterilecektir. Sözleşme metni alanını doldurmanız halinde kullanıcılara sözleşme alanı gösterilecek ve internet kullanımı için bu alanı onaylamaları gerekecektir. Bu alanı boş bırakabilirsiniz, boş bırakıldığı taktirde kullanıcılara sözleşme alanı gösterilmeyecektir.
Sözleşme Metnini okuma zorunluluğunu aç seçeneğini seçerek, sözleşme metni içeriğinin görüntülenmeden internet erişiminin başlatılmamasını sağlayabilirsiniz.

3 - Doğrulama Türü Seçimi

Hotspot kullanıcıları için doğrulama işlemi 8 farklı şekilde yapılmaktadır.

TCKN İle Doğrulama

Bu seçenek seçildiğinde kullanıcılar TC Kimlik numarası, Ad, Soyad ve Doğum yılı bilgilerini girerek nüfus Müdürlüğü sistemi üzerinden doğrulanmaktadır. Ayrıca yabancı TC Kimlik doğrulaması(99 ile başlayan) yapılabilmektedir. Yabancı TC girildiğinde Nvi doğrulaması için doğum tarihi gün, ay, yıl şeklinde girilmesi gerekecektir. Bunun için gerekli alanlar açılacaktır. Kullancılar sistemde TC Kimlik numaraları ile gösterilecektir.

SMS İle Doğrulama

Not: Bu doğrulama türünü seçmeden önce SMS Ayarlarını yapmış olduğunuzdan emin olunuz.

SMS doğrulama işlemi kullanıcının girdiği cep numarasına gönderilen doğrulama kodunun girilmesi ile gerçekleştirilmektedir.
Hotspot kullanıcılarına gidecek SMS metni SMS Şablonu alanına girilerek tanımlanabilir. SMS şablonunda #CODE# alanının olması zorunludur. Bu alan doğrulama kodu için kullanılacaktır.
Kullanıcılar sistemde Cep Numarası, Ad ve Soyad ile gösterilecektir.

SMS ve TCKN İle Doğrulama

Not: Bu doğrulama türünü seçmeden önce SMS Ayarlarını yapmış olduğunuzdan emin olunuz.

SMS ve TC Kimlik numarası doğrulama işlemi kullanıcının girdiği cep numarasına gönderilen doğrulama kodunun ve geçerli TC kimlik numarasının girilmesi ile gerçekleştirilmektedir. Hotspot kullanıcılarına gidecek SMS metni SMS Şablonu alanına girilerek tanımlanabilir. SMS şablonunda #CODE# alanının olması zorunludur. Bu alan doğrulama kodu için kullanılacaktır.
Kullanıcılar sistemde Cep Numarası,Ad ve Soyad ile gösterilecektir.

Captive Portal Doğrulaması

FortiGate tarafında tanımlanmış kullanıcılar CaptivePortal ile hotspot doğrulaması yapabilir.Kullanıcılar sistemde FortiGate kullanıcı adı ile gösterilecektir. Ayrıca Hotspot kullanıcıları sayfasından yeni Captive Portal kullanıcısı açabilirsiniz.

TCKN veya SMS Doğrulama

Not: Bu doğrulama türünü seçmeden önce SMS Ayarlarını yapmış olduğunuzdan emin olunuz.

Bu seçenek seçildiğinde kullanıcılar TC Kimlik numarası, Ad, Soyad ve Doğum yılı bilgilerini girerek nüfus Müdürlüğü sistemi üzerinden doğrulanmaktadır. Ayrıca yabancı TC Kimlik doğrulaması(99 ile başlayan) yapılabilmektedir. Yabancı TC girildiğinde Nvi doğrulaması için doğum tarihi gün, ay, yıl şeklinde girilmesi gerekecektir. Bunun için gerekli alanlar açılacaktır. Aynı zamanda SMS doğrulama işlemi ile kullanıcının girdiği cep numarasına gönderilen doğrulama kodunun girilmesi ile gerçekleştirilebilir. Kullanıcılar sistemde tercih edilen doğrulama yöntemine uygun olarak gösterilecektir.

TCKN veya Captive Portal Doğrulama

Bu seçenek seçildiğinde kullanıcılar TC Kimlik numarası, Ad, Soyad ve Doğum yılı bilgilerini girerek nüfus Müdürlüğü sistemi üzerinden doğrulanmaktadır. Ayrıca yabancı TC Kimlik doğrulaması(99 ile başlayan) yapılabilmektedir. Yabancı TC girildiğinde Nvi doğrulaması için doğum tarihi gün, ay, yıl şeklinde girilmesi gerekecektir. Bunun için gerekli alanlar açılacaktır. Aynı zamanda FortiGate tarafında tanımlanmış kullanıcılar Captive Portal ile oturum aç butonuna tıklayarak CaptivePortal ile hotspot doğrulaması yapabilir.Kullanıcılar sistemde tercih edilen doğrulama yöntemine uygun olarak gösterilecektir. Ayrıca Hotspot kullanıcıları sayfasından yeni Captive Portal kullanıcısı açabilirsiniz.

SMS veya Captive Portal İle Doğrulama

Not: Bu doğrulama türünü seçmeden önce SMS Ayarlarını yapmış olduğunuzdan emin olunuz.

SMS doğrulama işlemi kullanıcının girdiği cep numarasına gönderilen doğrulama kodunun girilmesi ile gerçekleştirilmektedir. Hotspot kullanıcılarına gidecek SMS metni ""SMS Şablonu"" alanına girilerek tanımlanabilir. SMS şablonunda #CODE# alanının olması zorunludur. Bu alan doğrulama kodu için kullanılacaktır.Ayrıca FortiGate tarafında tanımlanmış kullanıcılar ""Captive Portal ile oturum aç"" butonuna tıklayarak CaptivePortal ile hotspot doğrulaması yapabilir.Kullanıcılar sistemde tercih edilen doğrulama yöntemine uygun olarak gösterilecektir. Ayrıca Hotspot kullanıcıları sayfasından yeni Captive Portal kullanıcısı açabilirsiniz.

Otel Yönetim Sistemi ile Doğrulama

Bu yöntem var olan Otel yazılımınız ile entegre edilerek çalışmaktadır. Entegrasyon talebi için Fortilogger Portal üzerinden destek çağrısı oluşturabilirsiniz. Entegrasyon aşamasından sonra Otel veritabanınızda kayıtlı kullanıcılar üzerinden Pasaport, Oda numarası, e-mail gibi yöntemler üzerinden doğrulama yaptırabilirsiniz. Aynı zamanda SMS doğrulama, Tc kimlik doğrulama ve Fortigate tarafında tanımlanmış kullanıcılar(Captive Portal) kombinasyonları ile de kullanım yapabilirsiniz.

4 - Gizli Kelime ile İki Faktörlü Doğrulama ve Yönetici Onaylı Doğrulama

Tanımladığınız hotspot’un üçüncü kişiler tarafından kullanımını engellemek için gizli kelime ile iki faktörlü doğrulamayı etkinleştirebilirsiniz. Bu ayarı yaptığınızda doğrulama sayfasında kullanıcılara doğrulama seçeneğinin yanı sıra tanımlayacağınız gizli kelime de sorulacaktır. Gizli kelimeyi etkinleştirmek için Gizli kelime ile iki faktörlü kimlik doğrulamayı aç seçeneğini işaretleyin ve Gizli kelimeyi tanımlayınız.


Hotspot ayarları sayfasından Yönetici onaylı kimlik doğrulamayı aktif et seçeneği işaretlendiğinde Captive Portal hariç tüm yöntemlerde hiçbir Hotspot kullanıcısı tüm bilgileri doğru olarak doldurmasına rağmen internet bağlantısı sağlayamaz. Gerekli tüm adımlar başarılı olarak tamamlandığında, sistemde tanımlı mail adresiniz üzerinden veya Hotspot kullanıcıları sayfasından onay vermeniz gerekmektedir. Bu iki yöntemden herhangi birisi ile onay verdiğinizde kullanıcı internete başarılı bir şekilde çıkacaktır.



Sayfanın altında bulunan Kaydet ve Önizle butonu ile doğrulama sayfasının önizlemesini yeni bir sekmede görebilirsiniz. Önizlemeyi görmekte sorun yaşıyorsanız tarayıcınızın pop-up izinlerini kontrol etmeniz gerekmektedir.


Hotspot Ayarlama Video Anlatım


Hotspot Genel Ayarlar TCKN İle Doğrulama SMS İle Doğrulama Captive Portal İle Doğrulama Gizli Kelime Doğrulama Yönetici Onayı